Introduction

Cloud computing has become the new computing trend that provides on-demand system resources, power, and storage services without active user participation. People usually use this term to represent data centers open to countless users over the internet. This article contains a set of standard cloud computing interview questions. So, if you are about to appear for cloud computing interviews, these cloud computing interview questions will help build your confidence to crack the interview. To learn the entire course on cloud computing, Jigsaw Academy has several cloud-based and post-graduate courses. Here’s the link. Without further ado, let us now dig into the cloud computing interview questions. 

Cloud Computing Interview Questions

If you are a cloud computing professional who wants to crack all the cloud computing interview questions, you are in the right place. Having a good grip on these common cloud computing interview questions will make you stand out from other peers appearing for the same interview.

This article has all the essential cloud computing interview questions on different fields and subcategories like cloud architect interview questions, cloud security, AWS, Azure, cloud migrations, etc.

  1. Cloud Computing Interview Questions for freshers
  2. Azure Cloud Interview Questions
  3. Google Cloud Interview Questions
  4. Cloud Architect interview questions
  5. Cloud Security interview questions 
  6. Cloud Engineer interview questions
  7. Cloud Architecture interview questions
  8. AWS cloud architect interview questions
  9. Cloud Migration interview questions and answers
  10. Cyber Security interview scenario questions 

1. Cloud Computing Interview Questions for freshers

Here are some of the fundamental google cloud interview questions for freshers.

1)  How will you define cloud computing in a single sentence?

Answer: Cloud computing is an internet-based computing service that we can use as per demand.

2)  Tell me about some of the benefits of using the cloud over traditional data centers.

Answer: Cloud has many benefits. Some of them are –

i. It has powerful servers.

ii. Data availability became more convenient with the use of the cloud.

iii. It provides various forms of services like Software as a Service (SaaS), Infrastructure as a Service (SaaS), Platform as a Service (PaaS), etc

iv. Time-saving yet cost-effective.

v. Its on-demand service allows the pay-as-you-use feature.

3)  What are the various data types that cloud computing uses?

Answer: With the exponential hike in data creation, the cloud offers a wide variety of unstructured data types like hyperlinks, emails, images, multimedia data, contacts, blogs, etc.

4)  Name any two platforms used for large-scale cloud computing?

Answer: Two large-scale cloud computing platforms are –

a.  Apache Hadoop

b.  MapReduce

5)  What are the different cloud deployment models?

Answer: The different cloud deployment models are –

a.  Public Cloud

b.  Private Cloud

c.   Hybrid Cloud

d.  Community Cloud

6)  How many layers are there in a cloud? What are they?

Answer: There are three layers of cloud. These are

a.  Software as a Service (SaaS)

b.  Platform as a Service (PaaS)

c.   Infrastructure as a Service (IaaS)

7)  What is the benefit of the on-demand cloud feature?

Answer: Cloud computing leverages its users’ on-demand access to virtualized IT resources. It provides a shared pool of configurable resources that users can access as and when required.

2. Azure Cloud Interview Questions

You will find many common questions from the Azure cloud interview questions section. Here are some of the Azure cloud interview questions.

8)  Define Microsoft Azure.

Answer: Azure is a cloud computing service provided by Microsoft. It started in February 2010 by rendering a highly adaptable platform offering data storage, hosting, development, and other cloud services.

9)  What are Cloud Service Roles in Azure?

Answer: The Cloud Service Role defines the combination of managed, load-balanced, virtual machines that render together for achieving specific tasks in Azure.

10)  What are the different types of roles available in Windows Azure?

Answer: The different types of roles available in Windows Azure are:

a.  Web role

b.  VM role

c.   Worker role

11) Why do we use Azure Content Delivery Network (CDN)?

Answer: Azure Content Delivery Network (CDN) gives the ability to reduce the load time, gain speed responsiveness, and save bandwidth. It is applicable everywhere, whether developing or managing mobile apps, websites, or distributing media content, streaming videos, running games, or executing machine learning models.

12) Mention some benefits of Traffic Manager in Azure.

Answer: Azure’s Traffic Management provides numerous advantages to its users. Some of them are:

·         Increase performance by reducing downtime

·         Users can easily configure the Azure Traffic manager

·         No decrease in time while updating or maintaining

3. Google Cloud Interview Questions

You will find many common questions from the Google cloud interview questions section. Here are some of the Google cloud interview questions –

13) Explain what a Google Cloud platform is?

Answer: It is a cloud platform provided by Google that helps users access all the different cloud resources and computing services via the internet.

 14) What are the different services offered by Google Cloud Platform?

Answer: GCP renders a cluster of services under the Google cloud. These are the database, computation, storage, networking domains, data migration, etc.

15) What are the various components available in the Google Cloud Platform (GCP)?

Answer: GCP has a collection of different elements that helps support the Google cloud system. The various components that we use while working with Google cloud are

a.  Google Cloud App Engine

b.  Google Compute Engine

c.   Google Cloud Storage

d.  Google Cloud Container Engine

e.  Google Cloud Machine Learning Engine

f. Google Cloud Endpoints

g.  Google BigQuery Service

h.  Google Cloud Dataflow

i.  Google Cloud Job Discovery

j.  Google Cloud Test Lab

16) Why should you choose Google Cloud Hosting over traditional hosting options?

Answer: It is because Google Cloud Hosting has several benefits. Let me list some of them.

a.  It benefits better migration of machines.

b.  Accessing data to private networks or resources takes less time   with more efficiency.

c.   It delivers enhanced execution and performance.

d.  Strong security and handling feature with cloud benefits

17) What are the different tools and libraries available in GCP?

Answer: At the core of GCP, we have JSON APIs and XML APIs. Apart from these, there are other tools like

i. GCP Console that takes care of the primary services on objects and cloud buckets

 ii. Cloud Storage Client Libraries responsible for supporting programming in different languages like Ruby, Python, Java, etc.

 iii.Gustil Command-line Tool, responsible for providing command-line interface within Google cloud

4. Cloud Architect interview questions

Here are some of the cloud architect interview questions.

18)  What are the various phases associated with cloud architecture?

Answer: The various phases associated with cloud architecture (in sequence) are

a.  Launching Phase

b.  Monitoring Phase

c.   Shutdown Phase

d.  Cleanup Phase 

19)  What solutions can you provide as a solution architect in support of functional analysts?

Answer: Both solution architect and functional analyst work hand-in-hand to provide functionalities to the cloud system. Apart from technical grounds, a solution architect collaborates and understands the system architecture and efficiently assigns the cloud functionalities.

20) What are the various components that make cloud architecture efficient?

Answer: The five efficient and prime components of cloud architecture are

 i. The speed of the Processor

 ii. The storage service of the cloud

iii. Ability to perform intra-cloud communications

iv. Different computational services and distributed computing

v. Ingress to the cloud without downtime

21) What is the abbreviation for IAM in Cloud IAM?

Answer: The abbreviation for IAM is Identity and Access Management.

5. Cloud Security interview questions

Security is another critical part of cloud computing services. Here are some more cloud computing interview questions related to security. Here are some of the cloud security interview questions.

22) Could you please list some of the security postures that we can implement to secure our cloud data?

Answer: We can implement different preliminary security postures to protect our cloud data.

a. Input validations: We can place controlling features in data input to secure the data.

b. Output reconciliation: Data controlling is another posture that helps reconcile data from input to output.

c. Backup and Security: Proper encryption protects data from breaches, and data backup protects cloud data from data loss.

d.Data integrity while Processing: Data integrity is also a posture that one should keep in mind while providing cloud security.

23) Mention two possible ways to secure your data while transferring or migrating to the cloud?

Answer: The two possible ways to secure your data while transferring or migrating to the cloud are

a.  Check whether any leakage or bug is there or not in the cloud system.

b.  We can apply robust encryption algorithms for the cloud data in transit.

24) List the various threats involved with the cloud.

Answer: Some prominent threats associated with the cloud are

a.  Data breach

b.  Malicious insider threat

c.   Insecure API use

d.  Advanced persistent threats (APT)

e.  Shared cloud problem 

25) What are the different aspects involved in cloud security controls?

Answer: The various features involved in cloud security controls are

a.  Management of risks

b.  Identity and Access Management

c.   Data protection and security

d.  Governance

e.  Compliance

26) What do you think can happen if we do not take care of cloud security?

Answer: Cloud security has an innovative way of leveraging security solutions to cloud systems. Without cloud security, there will be losses due to data theft, data breaches, deletion of data, compromising data in transit, and data at rest.

6. Cloud Engineer interview questions

Here are some of the cloud engineer interview questions.

27) Give one prominent example of open-source Cloud Computing.

Answer: OpenStack is the best example of open-source Cloud Computing.

28) What is the importance of using a Hybrid cloud?

Answer: The most significant value of using the hybrid cloud is agility. Hybrid cloud can comfortably adapt and adjust its course promptly as per the digital business requirement.

7. AWS cloud architect interview questions

Here are some of the AWS cloud architect interview questions.

29) Define Amazon S3 in simple words.

Answer: Simple Storage Service is the most supported and popular storage platform. This unlimited yet cost-effective storage can store objects and retrieve any volume of data. It also ensures the availability and durability of data.

30) Mention some of the essential components of AWS.

Answer: Some of the essential components of AWS are

a.  Simple Storage Service

b.  Route 53

c.   Cloud Watch

d.  Identity and Access Management (IAM)

e.  Simple Email Service

f.    Elastic Compute Cloud (EC2)

g.  Elastic Block Store (EBS)

31) Define Amazon Machine Image (AMI).

Answer: It is a template that provides information (usually about the application server, any application running on it, and what operating system it is running) required for starting the instance.

32) What does Geo restriction in CloudFront do?

Answer: Geo restriction or geo-blocking renders a mechanism to provide content accessing privileges for users in specific geographic locations.

33) Do we require encryption for S3?

Answer: As we all know that S3 is proprietary technology; having proper encryption will protect sensitive data residing within it.

8. Cloud Architecture interview questions

Here are some of the cloud architecture interview questions.

34) Name some strategies that we can implement for the migration of applications to the Cloud.

a.  Re-hosting

b.  Re-factoring

c.   Re-platforming

d.  Re-purchasing

35) Define API Gateway?

Answer: API Gateway is responsible for handling protocol translations suitable for microservices to implement in multiple APIs.

9. Cloud Migration interview questions and answers

Here are some of the cloud migration interview questions and answers.

36) Explain cloud Migration to a non-technical person.

Answer: We can define Cloud migration as the process of transferring resources, applications, databases, and other IT processes from one cloud to the other or from traditional data centers to another cloud.

37) What are the benefits of migrating to the cloud?

Answer: Some benefits of migrating to the cloud are

a.  More scalable

b.  Less cost

c.   More flexibility

d.  Better performance

10. Cyber Security interview scenario questions

Here are some of the cybersecurity interview scenario questions

38) Is cloud storage immune to ransomware?

Answer: No, cloud storage is not purely immune to ransomware. But there are different techniques we can use in cloud storage to protect the data and provide data recovery.

39) What to do if you find a bug in your cloud system?

Answer: I will report the bug to the security team of the organization.

40) What will be your suggestions if you witness a cloud service with no security of data at rest?

Answer: I will make sure all the data is encrypted. Also, I will check if proper network security controls are there or not.

Conclusion

We hope the cloud computing interview questions given here will benefit you. Cloud provides us the next level of computing; hence, many organizations are migrating to cloud technology. To know more about cloud computing, visit Jigsaw Academy’s cloud courses (https://www.jigsawacademy.com/cloud-computing-courses).

Jigsaw Academy’s Postgraduate Certificate Program In Cloud Computing brings Cloud aspirants closer to their dream jobs. The joint-certification course is 6 months long and is conducted online and will help you become a complete Cloud Professional.

Also Read

SHARE