Introduction

Associative search is driven by QlikView’s next-generation in-memory architecture. Traditional, sluggish, disk-based, and query-based BI tools that offer nothing more than static, prepackaged data are practically eliminated. All of your data is loaded into memory and available for instant associative search and real-time analysis with only a few clicks with QlikView. In this article, we will learn about QlikView interview questions, QlikView charts, and QlikView interview questions and answers.

Qlikview interview questions

Q1 What drew you to work with Qlikview? 

ANS. Instead of a feature list, focus on solutions that can be delivered and end-user satisfaction.

Q2 What are the objects in QlikView that have only expression and no dimension?

ANS. The objects with only speech and no dimension are the gauge map and list box.

Q3 What is Qlik Sense, and how does it work?

ANS. One of the most commonly used data analysis and visualization applications in Qlik Sense. It enables you to scan and refine vast sets of data to uncover valuable information. Qlik Sense includes the powerful QIX engine, which allows users to link to various data sources and perform dynamic selection and searching. The user-friendly interface and unique features of Qlik Sense enable users to create interactive visualizations that aid in making fast decisions. It provides quicker perspectives and can be accessed from any laptop, anywhere.

Q4 What do you mean when you say the data in QlikView is associative?

ANS. The word “associative nature of data” refers to the fact that all fields and data field values are related to one another (the ones loaded in the same document). For example, in a QlikView document on sales, there may be a table on country-by-country sales. The system will then filter data values related to or linked to sales in India when we select a country, say India, from a column in the table. Any other information that is unrelated or insignificant will be deactivated or sorted out.

Q5 Demonstrate how to use Qlik Meaning maps.

ANS.  Qlik Sense Charts is a separate form of SAAS service provided by Qlik Sense. Data can be interpreted in the most meaningful way possible using charts.

Q6 In QlikView Admin, what chart styles do we use?

ANS. We use bar charts, line charts, combo charts, scatter charts, grid charts, and other forms of charts in QlikView Admin.

Q7 In Qlikview Admin, what kind of outline do we use?

ANS. We often use bar diagrams, line diagrams, combo graphs, dispersion graphs, structure graphs, and so on.

Q8 Describe some of the Qlikview solutions you’ve developed.

ANS. Finance and insurance-related software.

Q9 Explain the different forms of joins.

ANS. Joins are used to combine data from several data sets into a single one. Joins come in a variety of shapes and sizes.

  • Joining from the left
  • Joining the dots correctly
  • Joining from inside
  • Joint on the outside

Q10 What are some of Qlik Sense’s most important features?

ANS. The five main capabilities of Qlik Sense are described below:

  • Interactive analysis
  • Capabilities for the intelligent quest
  • Advanced QIX engine capabilities and unified integration and data sharing
  • Geographic advanced analytics and augmented analytics are two types of advanced analytics.

Q11 What degrees do you have control over the settings in the Settings menu?

ANS. The Settings menu helps you to monitor the settings and properties of QlikView’s three key factors: user expectations, paper properties, and sheet properties. Aside from that, the Settings menu contains an option to display all of QlikView’s available variables and expressions.

Q12 Is the data in Qlik Sense Cloud encrypted?

ANS. Yeah, the data in Qlik Sense Cloud is completely encrypted. This encryption aids in the protection of your data.

Q13 Explain how to use QlikView’s Set Analysis function.

ANS. Set analysis is used to describe a set (or a group) of data values. It is widely used in aggregated functions like sum (year), average, max, min, and so on.

Q14 What is the intention of the Set analysis in Qlikview?

ANS. It’s used for a series of gatherings. The majority of the time, it’s used in a collected capacity like total (year), and so on. Discover why QlikView is such a powerful Business Intelligence tool by reading this insightful article.

Q15 When loading table files into Qlikview, what advanced transformations are possible?

ANS. Garbage – all columns and rows have been cut (conditionally). Replace the values in the cells by filling in the blanks (conditions and strategy). Unwrap / Rotate / Background / Column.

Q16 Distinguish between the words “hold” and “join.”

ANS. Keep applies Join logic on two tables but leaves them separate, while Join merges two tables into one.

Q17 What is the Associative Data model in Qlik Sense, and how does it work?

ANS. The associative Data model establishes connections or associations between the tables of data. It creates logical connections between related data values and the fields and gives the data a logical structure. To create an interactive environment where software responds in a required manner, an associative selection model is used.

Q18 What exactly do you mean when you say “delimited files”? Why are they referred to as CSV files?

ANS. A delimited file is a plain text file with data fields and field values separated by commas, semicolons, tabs, and other symbols. These files are known as CSV files, which stand for Comma Separated Values. The.csv extension is used to save CSV files.

Q19 Describe the various data types in Qlik Sense.

ANS. The following are the various data forms that Qlik Sense supports:

  • String
  • Numbers
  • Date
  • Time
  • Currencies

Apart from the ones mentioned above, Qlik Sense supports a wide range of data types. These data types are generally used to perform calculations.

Q20 Define the Trellis graph.

ANS. We may construct an array of charts based on the first dimension using the trellis map. It’s simply a grid of tiny charts or a sequence of charts repeated. The trellis display can also be used to create bitmap maps.

Q21 What is the concept of Trellis Outline?

ANS. We may render a diagram exhibit in Trellis outline based on the first calculation. Trellis diagrams are also used in bitmap diagrams.

Q22 What Is A Qvd File And Why Would You Want To Use One?

ANS. It’s a data repository file that can help with a stable / fast reload strategy, which is important for incremental data loads.

Q23 What Is The Difference Between A Qvd Load That Is Optimized And One That Isn’t?

ANS. When retrieving from QVD optimized mode is up to 100x faster – but only if a set of rules is followed.

Q24 In QlikView, what’s the difference between Let and Set? 

ANS. Let: After evaluating the expression, it assigns a value to a variable.

Set: This function assigns a value to a variable without evaluating the expression.

Q25 What is the QIX Engine, and how does it work?

ANS. QIX is the main interactive engine in the Qlik Sense, and it coordinates and promotes all of the big functionalities. There are:

  • Begin Looking for
  • Data indexing and measurements in memory
  • Interactions with self-service machines
  • Connect to a repository, a scheduler, and other programs.

Q26 What are XML files, exactly? What is the best way to import XML files into QlikView?

ANS. Extensive Markup Language (XML) is an acronym for “Extensive Markup Language.” It’s a data markup language with tags for data values that store data structure and context. The extension.xml is used for XML files. To import an XML file into QlikView, go to Edit Script and select Insert. After that, choose Load Statement and then Load from File. A dialogue box will appear, allowing you to search and pick data files.

Q27 List the functions that the Qlik Sense Cloud can perform.

ANS. You can make improvements to the software you’ve built in the cloud. You can use flat files in your own apps that you’ve made. You are unable to edit, build, or extend apps developed by other users in the cloud.

Q28 Explanation of Mini chart What exactly are sub-reports, and how do you make them?

ANS. In QlikView, instead of values, we can set the type of modes in the tablet mode with the aid of a mini-map. We may also change the chart’s colour scheme.

Q29 What exactly is a pivot table?

ANS. Rotate Table: During the election season, a rotate table is preferable. We can also show a rotating table in the form of a cross table, which is a useful feature. However, there is one disadvantage to it, which is that if we need to sort a rotate table, we must do so first according to the key measurement and then proceed to the next.

Q30 Explain How To Use The Apply Map Statement?

ANS. At load time, it’s used to map data from one source to another, and it’s really versatile in how it does it.

Q31 What is Fact Constellation Schema, and how does it work?

ANS. A Fact Constellation Schema is a collection of tables with multiple facts that share common dimension tables. It is also known as galaxy schema because it is made up of many star schemas.

Q32 What are the components of Qlik Sense’s architecture?

ANS. The architecture of Qlik Sense is made up of five major components:

  • Proxy for Qlik Meaning (QSP)
  • Schedule in Qlik Context (QSS)
  • Applications for Qlik Sense (.QVF).
  • Engine for Qlik Meaning (QIX)
  • Repository for Qlik Meaning (QSR)

Q33 What types of files would you use to load data?

ANS. Data can be loaded using a variety of file types in the Load from files form of load. Excel files (Xls), Dif files, XML, XML files, CSV files, web files (HTML), Qvd, and Qvx files are examples of these types of files.

Q34 Explain how to build a data table.

ANS. A data table can be generated using a data manager or different data sources. The following are the various methods of data addition:

  • Connectors – Simply select the connectors specified by the user or administrator.
  • Connecting your data – choose a file from your data source, which may include connectors, web files, data files, and so on.
  • Pick files from public or commercial databases utilizing the Qlik data market.
  • Direct attachment – upload a file from your computer or via an app.

Q35 What is the concept of a straight table?

ANS. As opposed to the pivot table, a straight table performs much better when it comes to sorting since we can sort the former by any column we like. However, it is ineffective for grouping purposes.

Q36 What diagram can we use to render a long-term distinction?

ANS. We’ll use a formal presentation.

Q37 How do you try to reduce a document’s memory usage?

ANS. Delete redundant objects, reduce granularity (for example, remove time from date-time fields), and break fields (eg. postcodes).

Q38 What is CAL, and what are the different forms of it?

ANS. Client Access License (CAL) is an acronym for Client Access License, which provides different licenses depending on the user class. The following are the four different forms of CAL:

  • Named CAL
  • Document CAl
  • Session CAL
  • Usage CAL

Q39 How do you explain streams in Qlik Sense?

ANS. A centralized Qlik Sense Hub stores the applications created by Qlik Sense users. Both applications are logically a part of a stream. A stream is a group of people who have been granted permission to work on and evaluate the applications that have been written. Only approved users are allowed to work with Stream. You are unable to enter the stream to which you have not been granted access.

Q40 What is the best way to use macros in the application?

ANS. Macros can be used for a variety of things, including tracking applications and creating objects.

Q41 What is the definition of inline data? What’s the easiest way to get it into QlikView?

ANS. The data set that you can describe and load in QlikView is known as inline data. Inline data is generated on the fly rather than being loaded from a file.

Q42 Explain to the fact supervisor how to handle records inside the app.

ANS. The fact supervisor’s job is to copy and paste facts from the commonly used folder or the Qlik data sector. When you load the data into the app with the fact manager, each table is automatically displayed as a desk call and a supply.

Q43 Underneath the logical tables, describe Synthetic keys.

ANS. Composite keys are the same as synthetic keys. The composite key relationship is allowed when two or more fields in a data table are popular. For these types of composite keys, Qlik Sense automatically generates synthetic keys. Multiple synthetic keys are often associated with incorrect data, but this is not always the case.

Q44 In a bar map, how many dimensions can you use?

ANS. We can only use two dimensions in a bar map.

Q45 Which of the following QlikView objects has only an expression and no dimension?

ANS. The expression and dimension of a gauge map and a list box are the same.

Q46 How can Macros be used in your application?

ANS. Macros can be used for a variety of tasks, including reloading the application and creating an object.

Q47 In Qlikview, what do you mean by layers?

ANS. The layer is fundamentally determined by the sheet object properties format, where the foundation, top, and typical particular to the number – 1,0 are all determined by the sheet object properties format. Take a look at this clever Infographic to learn more about the features of QlikView right now.

Q48 What exactly is a dimension?

ANS. Measurements allow for the analysis of data from multiple viewpoints.

Q49 What is the difference between normalized data and unnormalized data?

ANS. There is no reiteration or excess of information in this highly structured type of data. It’s a type of relationship data. It’s also used in OLTP-related applications. Denormalized data is a set of data that has no connection to one another and is overflowing with information.

Q50 What Kinds Of Data Model Optimizations Are Possible?

ANS. Merge tables at load time to minimize joins at run time and build a flatter layout.

Q51 What Is A Calculation Condition And Why Would You Use One?

ANS. A calculation condition prevents a potentially expensive calculation or shows from occurring by first testing a more effective expression.

Q52 How can you get data into QV and deal with details that arrive early?

ANS. We can load data using the Select statement with ODBC, OLEDB, or SAP connectors as a data link.

Q53 In the Qlikview Developer Platform, what is the objective of Comparative Analysis?

ANS. Users can easily gain new insights into their data by using the Comparative Analysis feature in Qlikview.

Q54 What is the intention of an optimized load in Qlikview?

ANS. There are two modes for reading QVD files: normal and configured. The optimized load is a quicker process that is better for large data sets.

Q55 What are the advantages of using filter pans in Qlik Sense?

ANS. The filter pane allows the user to pick which data is presented on a visualization sheet. We can filter data across multiple dimensions using the filter pane. The filter pane allows users to access only the data they need rather than the entire database. For example, if you have a chart showing product sales, you can use the filter pane to display specific area sales or product categories.

Q56 How can we use the script editor to link to a database?

ANS. A Database section can be found in the script editor’s bottom half. We may connect to a database by selecting ODBC or OLE DB as the link form and then clicking Connect. Then, from the list of databases available, we must choose a Data Source Name, and that database will be linked to QlikView.

Q57 What is Incremental Load, and how does it work?

ANS. When only the new data values are changed or loaded in an already loaded table without reloading the entire data table, this is referred to as incremental loading. Old data is taken from the stores Qvd files, and new data is taken from the data sources, and then new data is inserted.

Q58 What is Star Schema, and how does it work?

ANS. A dimensional model in which data is pre-arranged into facts and dimensions is known as a star schema.

Q59 What is Snowflake Schema, exactly?

ANS. The star schema is a subset of the snowflake schema. To enhance the presentation of unique questions, a snowflake schema is used.

Q60 Describe how IntervalMatch works.

ANS. The load statement binds different numeric values to one or more numeric intervals and IntervalMatch prefixes with it.

Q61 Describe how to use the IntervalMatch() function.

ANS. The IntervalMatch() function is used to create different-sized data buckets.

Q62 Is it necessary to explain the interim match?

ANS. The heap articulation is prefixed with the inner match, which is used to interface various numeric qualities to at least one numeric interim.

Q63 Is there a way to make inner match work() more clear?

ANS. Knowledge containers of different sizes are rendered using interior match work.

Q64 What exactly is a container?

ANS. A holder object is used to store several graphs. We may use a compartment item to store several diagrams in the same package.

Q65 What exactly do you mean when you say “expanded interim match work()”?

ANS. For gradually adjusting the measurements, extended interim match work() is used.

Q66 What Is A Show Condition And What Is The Difference Between It And A Calculation Condition?

ANS. Similar to the calculation state, but instead of showing a message, the object is removed from the computer.

Q67 What Are The Benefits Of Using Variables?

ANS. Can save re-usable code snippets, measure global values, and keep track of object state.

Q68 What Are Bookmarks and How Do They Work? Can you explain the differences between the two types of bookmarks?

ANS. User/Document/Personal Server/Shared Server

Q69 Can You Name Any Resource-Intensive Expressions/Functions? What Are the Alternatives?

ANS. The response is: Count distinct / if then else / null field / text sorting / Now() function

Q70 Is it possible to use QlikView to load web files? If so, how can you go about doing it?

ANS. Yes, web files can be imported into QlikView. The Script Editor is used to do this.

Q71 What is the definition of inline data? How do we get Inline to work in QlikView?

ANS. Inline data is generated on the fly, so we need to open the Script Editor and then pick the Insert option to load it into QlikView. After that, choose Load Statement, then Load from Inline.

Q72 In QlikView, what are Sheets?

ANS. A QlikView document is separated into multiple parts by a Sheet. Any document will have at least one sheet; if more are needed, we can use the Sheet Properties option to add more.

Q73 How many different ways can the Script Editor be used?

ANS. Script Editor can be opened using either the shortcut keys Ctrl E or the Edit Script icon.

Q74 What exactly do you mean when you say “buffer load”? What is the meaning of this?

ANS. A buffer load statement is used to convert a file to a QVD file or to build and store a QVD file in QlikView’s memory for future use. These files are usually generated with a Buffer prefix and saved in the user-defined location specified in User Preferences > Locations.

Q75 What is the difference between the functions numsum() and numcount()?

ANS. The numsum function returns the total number of numeric values found, while the numcount function returns the sum of the numbers. For instance, if our input is 2,4,5, the numsum will return 11, and the numcount will return 3.

Q76 What is the purpose of the Null() function?

ANS. Null() is a function that returns a true null value.

Q77 Give some date and time functions.

ANS. Today(), localtime(), month(), year(), makedate(), timezone(), GMT(), day(), week(), month(), year().

Q78 How does the Qlik become a useful tool for Qlik Sense users?

ANS. The Qlik converter is used to copy data load scripts from or to Qlik Meaning. It’s widely used to link Qlik Sense and QlikView.

Q79 Name some of Qlik Sense’s most essential and useful extensions.

ANS. The most common and useful extensions in Qlik Context are as follows:

  • The heat map in two dimensions
  • Date range selector
  • Diagram of a dependency wheel
  • CVL quadrant with a sunburst

Q80 Explain the idea of data warehousing.

ANS. Data warehouses are relational database models-based databases. Data warehousing is the method of storing data in warehouses. Data warehouses may be used to store data obtained from various sources. When the data is processed, it aggregates and organizes itself to provide useful insights. Data warehousing is commonly used when large volumes of data from various sources need to be processed after being combined in one location.

Q81 What new features does QV 11 have?

ANS. Some of the new features in QV 11 include container artefacts, granular chart dimension control, and behaviour such as simple files, metadata, and so on.

Q82 Define the words “join” and “forms of join.”

ANS. Joins are used to convert data, and data fusion is what occurs when we use joins to convert data.

There are several forms of it: Left join, right join, inner join, and so on.

Q83 Explain the QlikView Application’s three-tier architecture.

ANS. Tier 1: Data is loaded, and a QVD is generated.

Tier 2: QVD is turned into a business login, and a business and data model is developed.

Tier III: A single QVW is generated by reading all QVD from Tier II.

Q84 Internally, how does QlikView store data?

ANS. QlikView stores data in QVD since QVD will compress data. Because of its memory analytics approach, QlikView performs better than other BI methods.

Q85 For a QlikView Creator, describe the drawbacks of Binary Load.

ANS. Binary Load can only be used for one application at a time, which means we can only read data from one QVW application at a time. Furthermore, fixed scripts are a limitation.

Q86 What percentage of Optimized Load is used?

ANS. The updated stack is much faster and better suited for large volumes of data. It is possible if no changes are made to the load for a few minutes, and no separation is done.

Q87 Is it possible to differentiate between hold and joins?

ANS. Keep and joins have similar features, but keep creates two tables while join only creates one. Before the heap or pick proclamations, keep is included.

Q88 How will you characterize a Key that has been engineered?

ANS. A manufactured key is described as combining at least two tables with more than one normal section between them.

Q89 In Qlikview Architect, what is the gradual load?

ANS. Only new or modified records from the database are stacked in a steady load.

Q90 What is a synthetic key, and how essential is it?

ANS. When two rows of the table are identical, the synthetic key is used to prevent misunderstanding. This scenario is automatically detected in QlikView, and a synthetic key is generated to speed up the process.

Q91 What does QlikView’s Auto-Generated feature do?

ANS. The Auto-Generated function produces numbers between the defined ranges automatically.

Q92 What parameters does a crosstable Wizard need to build a cross table?

ANS. To make a cross table, you’ll need to fill out the following three fields: Fields for attributes, results, and qualifiers.

Q93 What is Load Mapping?

ANS. Mapping load generates a mapping table that can be used to replace field values and names.

Q94 Define the application map.

ANS. Apply map is a method for adding fields to tables using data from other tables. It’s possible to use it as a join.

Q95 What is the purpose of concatenation?

ANS. Concatenation is a concept that refers to a set of interconnected objects, such as columns or rows that are linked to one another.

Q96 NoConcatenation is a term that should be defined.

ANS. The NoConcatenation prefix is used to create two different internal tables from two similar tables.

Q97 The Connect statement must be described.

ANS. The link statement is used to construct a connection to the database using an ODBC or OLEDB GUI.

Q98 What exactly do you mean when you say Fact category of stars Schema?

ANS. Information Warehouse has a consistent database structure. It’s put together with the help of De Normalized Reality.

Q99 I’m not sure what you mean by RDBMS.

ANS. It reflects the executive system’s social database. It divides the data into different sections and lines.

Q100 What does the word CAL in Qlikview Server mean to you?

ANS. To link to Qlikview Server, each customer requires a CAL. The CALS are connected with the server sequential number and used by Qlikview Server.

Conclusion

This blog on QlikView interview questions was created by SMEs from top MNCs with extensive knowledge and experience in this field. This QlikView interview questions blog contains the most common interview questions asked by recruiters for QlikView-related positions. You’ll find examples of the types of questions you may be asked during a work interview here.

If you are interested in making a career in the Data Science domain, our 11-month in-person Postgraduate Certificate Diploma in Data Science course can help you immensely in becoming a successful Data Science professional. 

ALSO READ

SHARE
share

Are you ready to build your own career?